Tävlingen är avgjord!

Tävlingen handlar om att minska batteriavfallet och spara på våra resurser. Elever i högstadiet och gymnasiet skapar egna filmer på max 30 sekunder som ska uppmuntra andra att använda laddningsbara batterier i stället för engångsbatterier. Ladda ner tävlingsinformationen och läs mer om hur tävlingen går till.

Visste du? Att om alla i Sverige övergår till laddningsbara batterier skulle vi minska batteriavfallet med 80 procent – vilket motsvarar 2 711 ton batterier. Se beräkning beräkningen för minskat batteriavfall.

Priser och viktiga datum

Prispengarna delas ut som klasspriser – totalt 80 000 kronor fördelas på sex pristagare:

Förstapristagare högstadiet respektive gymnasiet: 25 000 kronor
Andrapristagare högstadiet respektive gymnasiet: 10 000 kronor
Tredjepristagare högstadiet respektive gymnasiet: 5 000 kronor

 

Hålltider för vårterminens tävling

Kopplat till undervisningen

Om vi övergår till laddningsbara batterier kan vi spara både resurser och minska batteriavfallet. Du kan använda tävlingen som en del i undervisningen om hållbar utveckling. Det finns frivilliga övningar att genomföra och arbetet kan ske ämnesövergripande eller kopplat till olika ämnen som Bild, Biologi, Marknadsföring, Mediekommunikation, Kemi, Teknik, Svenska och Samhälle.

Så här deltar du

Elever i högstadiet och gymnasiet gör filmklipp på max 30 sekunder där syftet är att inspirera andra att välja laddningsbara batterier före engångsbatterier. Den film som får flest röster och utses till det bästa bidraget av en jury vinner tävlingen.

Låt kreativiteten styra filmens innehåll och få andra att rösta på den när det är dags för omröstning. Deadline för att skicka in bidrag är 20 mars 2017. Så här går tävlingen till – steg för steg:

 1. Lär er hur batterier fungerar och vilka fördelar det finns med laddningsbara batterier.
 2. Planera för filmens innehåll – hur den ska inspirera fler till att använda laddningsbara batterier. OBS! Bidrag kan lämnas in av enskilda elever eller grupper på upp till 32 elever. En klass kan bestå av flera grupper. Se och läs vår filmskola för att få till ett bra bidrag.
 3. Skapa filmen och ladda upp den på Youtube eller Vimeo.
 4. Använd sedan Youtube- eller Vimeolänken till filmklippet när ni skickar in bidraget till The Battery Challenge. Se formulär för att skicka in bidrag.
 5. När filmen är inskickad kommer den att granskas av oss. Du får sedan ett mail där vi meddelar att filmen är med i tävlingen. Deadline för att skicka in filmer är den 20 mars.

Tävlingsregler

 • Tävlingen är för elever i högstadiet och gymnasiet.
 • Det går endast att lämna in en film per grupp. En klass kan bestå av flera grupper med varsitt bidrag. En grupp kan bestå av enskilda elever eller upp till 32 elever.
 • En film får vara max 30 sekunder.
 • Deltagarna ansvarar för att inte använda eller på något annat sätt göra intrång i upphovsskyddat material.
 • Bidrag måste skickas in senast den 20 mars för att kunna delta i tävlingen.
 • I första röstningsomgången deltar samtliga filmer i tävlingen. En person kan rösta på fler bidrag.
 • Tio bidrag går till final (i två olika kategorier, en för högstadiet och en för gymnasiet). De tio finalisterna består av de fem filmer som fått flest röster i första röstningsomgången och de fem bidrag som The Battery Challenge anser har mött kriterierna om idé och relevans bäst. Om fler bidrag har samma antal röster kommer juryn att välja ut de som anses bäst utifrån idé och relevans.
 • När pristagarna i finalen utses kommer hälften av poängen från de röster bidragen fått på www.thebatterychallenge.se under finalomgången och hälften från juryn. Juryns beslut kan inte överklagas.
 • Priserna delas ut som klasspriser.

Tävlingsvillkor

 • I och med att ni skickar in ert tävlingsbidrag samtycker ni till att era ifyllda uppgifter behandlas i syfte att löpande förse er med information om tävlingen till angiven e-postadress.
 • All information som ni publicerar på filmsidan har The Battery Challenge rätt att fritt sprida vidare och använda i andra medier för att inspirera fler att delta i tävlingen.
 • De eventuella personer som är med i filmen godkänner medverkan.
 • Priserna i tävlingen delas ut som klasspriser och överförs till klassen genom skolans konto efter att tävlingen är avslutad. Prispengarna ska användas till något i elevernas utbildning som till exempel läsplattor och/eller klassresa.
 • The Battery Challenge har rätt att välja att inte publicera eller avpublicera bidrag som är olämpliga, stötande eller bidrag som inte möter tävlingens kriterier.

Skapa konto / Logga in

Skapa nytt konto?